Koiran hoito ja hampaat


 

 
Koira on sukujuuriltaan pääosin lihansyöjä ja hampaat sen mukaiset. Hampaat ovat erikoistuneet pääosin ravinnon paloitteluun ja repimiseen ei niinkään kasvispitoisen ruoan jauhamiseen. Pienelle koiranpennulle maitohampaat puhkeavat noin 3 viikon iässä ja niitä tulee yhteensä 28 kpl. Vähitellen maitohampaat korvautuvat pysyvillä hampailla ja yleensä noin 7 kuukauden iässä kaikki 42 pysyvää hammasta on jo käytössä. Toisinaan erityisesti pienillä koirilla kulmahampaat saattavat tulla maitohampaiden viereen, jolloin olisi syytä antaa eläinlääkärin poistaa tiellä olevat maitohampaat. Eäinlääkäreitä työllistävät myös jatkuvasti lisääntyneet koirien purentaviat. Koiran hampaiden hoitoon ja hammaskiven poistoon sekä ehkäisyyn on myös hyviä tuotteita myynnissä www.petholic.net/tuote/petzlife-hammassuihke/.

Jo aivan pieni pentu olisi hyvä totuttaa hampaiden harjaukseen vaikkapa niin, että sormen ympärille kiedotulla pehmeällä kankaan palalla hyvin hellästi pyyhitään sivusuunnassa ensin etuhampaita ja vähitellen muitakin hampaita sekä niiden taka- ja purupintoja. Tämä on hyvä tehdä säännöllisesti päivittäin. Piakkoin voi siirtyä käyttämään koirille tarkoitettua hammasharjaa ja eläimille tarkoitettua fluoritonta hammastahnaa ja jatkaa toimintaa säännöllisesti.
Jos koiraa tarvitsee joskus viedä tilapäiseen hoitoon koirahoitolaan niin kannattaa valita kodinomainen häkitön koirahoitola kuten www.heliroivas.fi/koirahoitola/.

Hampaiden harjausta tarvitaan vaikka koirillakin runsas syljen eritys ja virtaus yhdessä ikenien epiteelikudoksen jatkuvan uudistumisen kanssa toimivat omalta osaltaan luontaisina suojina ei-toivottuja bakteereita vastaan. Bakteerien muodostaman blakin kehittyessä vähitellen haitalliseksi hammaskiveksi ja varsinkin ientaskuun kertyessään se voi aiheuttaa hyvinkin ikäviä tulehduksia. Tulehdukset hävittävät hammasluuta ja samalla hampaiden kiinnitys heikkenee ja lopulta hampaat putoavat. Bakteerien päästessä verenkiertoon ne voivat aiheuttaa hyvinkin vakavia sisäelisairauksia muun muasa maksassa, munuaisissa ja sydämessä.

Jos hampaiden harjaus on laiminlyöty pentuna, niin aikuiselle koirallekin voi esimerkiksi eläinlääkäritarkastuskäynnin jälkeen vielä yrittää harjausta. Koirille tarkoitetut puruluut ja vastaavat sekä kovempi pureskeltava ruoka myös hidastavat blakin kertymistä hampaiden pinnoille. Useimmat koirarodut käyttävät mielellään hampaitaan kaluamiseen, repimiseen ja pureskeluun.

Hankalimmissa tapauksissa eläinlääkäreiltä on saatavissa tiettyjä erityisruokavalioita ehkäisemään tai ainakin hidastamaan blakin ja hammaskiven muodostumista. Samaan tarkoitukseen on saatavilla myös suuhuuhteita ja -geelejä, joista kylläkin osalla on vain pahaa hengityshajua peittävä vaikutus.

Mikäli ientulehdukset, huuli- ja suutulehdukset toistuvat on kyllä syytä kääntyä asiantuntevan eläinlääkärin puoleen perusteellista hammastarkastusta ja hammaskiven poistoa varten. Nämä toimenpiteet tehdään aina nukutuksessa. 
 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2011-2016 FreshMan 2010 | reshma2010@reshma2010.com