Lihavuusleikkaus


 

 
Lähes joka puolella maapalloa ylipainoisten ihmisten määrä lisääntyy. Suomessa on arviolta noin 5% miehistä ja 7% naisista joko vaikeasti tai vähintään sairaalloisesti lihavia eli heidän BMI-painoindeksi on vähintään 35. Siis yli 300 tuhatta suomalaista on huomattavan suuressa riskissä sairastua kakkostyypin diabetekseen, verenpainetautiin, muihin sydänsairauksiin, uniapneaan tai ennenaikaiseen kuolemaan. Joillekin tästä riskiryhmästä on tutkimusten mukaan hyvä ratkaisu painon alentamiseksi ja täten vakavien riskien pienentämiseksi lihavuusleikkaus.
Näitä leikkauksia tekee moni yksityissairaala kuten www.stadinplastiikkakirurgia.fi/lihavuusleikkaus-mahalaukun-ohitusleikkaus/. Ja jo pitkään monet suomalaiset ovat lähteneet Tallinnaan teettämään itselleen lihavuusleikkauksen, sitä varten on olemassa monia matkanjärjestäjiä, joilta saa valmiin pakettimatkan leikkauksineen, esim www.medimatkat.fi/terveyspalvelut/mahalaukun-ohitusleikkaus-lihavuusleikkaus/.

Suomessa lihavuusleikkauksia on tehty runsaat kymmenen vuotta ja nykyään leikkauksia tehdään noin tuhat vuodessa. Kriteerit leikkaukseen pääsylle ovat aika tiukat. Lihavuuden on pitänyt jatkua yli 5 vuotta ja painon pysyvää pudotusta asiantuntijan johdolla on tosissaan yritetty. Ikävaatimus on 18 – 60 vuotta, joissain poikkeustapauksissa 65 vuotta. Melko terveelle henkilölle painoindeksin alaraja on 40 ja diabetestä, uniapneaa, sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla potilailla BMI-raja on 35. Vasta-aiheita, jotka estävät leikkaukseen pääsyn ovat mm. vaikea ahmimishäiriö, alkoholismi ja eräät mielenterveydelliset syyt. Ihan pienille lapsille leikkaukset eivät ole suositeltuja ja ei niitä ihan herkästi tehdäkään. Eihän lasten vartaloa muutenkaan muokata samalla tavalla kuin aikuisten, vaikkapa kuntosalilla, www.flashtoon.org/page11.php.

Julkisen terveydenhoidon puolella lihavuusleikkauksia tehdään Suomen kaikissa viidessä yliopistosairaalassa ja lisäksi joissain keskussairaaloissa. Samoilla kriteereillä kuin julkisella puolella niin myös muutamassa yksityissairaalassa tehdään lihavuusleikkauksia. Leikkaustekniikoita on kolmea eri tyyppiä ja ne kaikki pienentävät mahalaukun tilavuutta huomattavasti. Yleisin on mahalaukun ohitusleikkaus, jossa mahalaukku katkaistaan yläosastaan läheltä ruokatorvea ja ruokatorven puoleisesta osasta rakennetaan yhteys ohutsuoleen pohjukaissuoli ohittaen. Toinen käytetty tekniikka on mahalaukun kavennusleikkaus. Mahalaukkua myös pienentävä nk. pantaleikkaus on jäämässä pois käytöstä. 

Leikkauksen tavoitteena on potilaan painon pysyvä alentaminen vähentämällä huomattavasti nautitun ravinnon ja sen sisältämän energian määrää. Niukkaenergiseen ruokavalioon on potilasta totutettu jo kuukauden ajan ennen leikkausta. Leikkaukseen liittyy aina riskejä. Hieman yli 10%:lla potilaista on havaittu joitain komplikaatioita. Pienistä ruoka-annoksista johtuvia vitaminien ja kivennäisaineiden puutostiloja, anemiaa ja aliravitsemusta on opittu kohtalaisesti jo korjaamaan. Muutama prosentti potilaista joutuu uusintaleikkaukseen ja muutama promille lihavuusleikatuista menehtyy vakaviin komplikaatioihin.

 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2011-2016 FreshMan 2010 | reshma2010@reshma2010.com